Matbloggstoppen

måndag 28 februari 2011

Muskovadosnittar med kaffekross, fast utan



Konstaterade härmodagen att jag inte gjort så många kakor ur "Två systrars söta" så jag kände att jag fick ändra på den saken. Detta recept innehåller kaffekross, något som jag uteslöt eftersom kaffe inte går hem hos mig. De blev goda men eftersom jag följde instruktionerna till punkt och pricka och det inte stod något om att platta ut dem så blev de för "bulliga". Nästa gång tänker jag behandla dem som vanliga kolakakor så att det blir platta. Goda var de i alla fall, smak av laktris på grund av sockret.

200 g mjukt smör
2 1/2 dl mörkt muskovadosocker
1 ägg
2 msk mörk sirap
5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

1 dl kaffebönor till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägg och sirap. Blanda de torra ingredienserna. Rör samman med blandingen till smidig deg. Rulla ut till längder. Lätt på smord plåt. Hacka bönorna och strö över längderna. Grädda i ugn i ca 20 minuter. Skär i bitar medan de fortfarande är varma. Låt svalna på galler.

söndag 27 februari 2011

Nordafrikansk paprika-böngryta



Kidneybönor och paprika passar väldigt bra ihop. Denna gryta är god vardagsmat. Nyttigt och lättlagat. Receptet är taget från www.dn.se men jag har ändrat lite på kryddningen. Receptet är för två personer.

2 röda paprikor
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk paprikapulver
1 burk krossade tomater eller 4-5 hackade färska med skalet borttaget
1 burk röda bönor (kidney beans)
1/2 tsk sambal oelek eller harissa
1/2 tsk salt
2 msk hackad koriander eller persilja
ev 2 msk hackade blad av grönmynta

Tärna paprikan, hacka löken, krossa och hacka vitlöksklyftorna, skiva selleristjälkarna. Värm olja i en stor stekpanna eller wok och stek grönsakerna över hög värme under ständig omrörning, tills de är mjuka. Strö över spiskummin, koriander och paprika och stek ytterligare någon minut.

Tillsätt tomaterna, sambalkrydda eller annan stark pepparkrydda efter smak och salt. Lägg på ett lock och låt sjuda 10-15 minuter. Rör ner de avrunna bönorna och koka tills allt är varmt. Strö över färsk koriander eller persilja och ev mynta.


lördag 26 februari 2011

Chocolate chip cookies



"Är dessa hembakta?" undrade sambon. I min jakt på det bästa chocolate chip cookie receptet måste jag erkänna att dessa blir hittills de bästa i formen, men däremot är de för sockriga. Har fått receptet av en före detta arbetskamrat.

5 dl mjöl
3,5 dl socker (jag tog en dl strösocker, en dl farinsocker och 1,5 dl rörsocker)
100 g mjukt smör
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
150 g krossad mörk choklad

Rör ihop och klicka ut på plåt. Baka i 200 grader i 5-10 minuter.

fredag 25 februari 2011

Morotsrakor



Dessa morotsrakor är mycket goda i all sin enkelhet. Spiskummin och morötter verkar tycka bra om varandra. Receptet är taget från www.dn.se. Jag tillsatte ett ägg för att de skulle hålla ihop bättre, men originalreceptet är veganskt. Detta receptet är för två personer.

4 -5 morötter, cirka 1/2 kg
2-3 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk mald spiskummin

Skala och riv morötterna. Lägg dem i en skål och blanda väl med mjöl, salt och spiskummin. Hetta upp olja i en stekpanna eller pannkakslagg och gör 3-4 platta små rårakor åt gången. Platta till dem lite med stekspaden så håller de ihop bättre. Stek dem cirka 3 minuter på varje sida på måttlig värme.

torsdag 24 februari 2011

Bönbiffar i pitabröd



Dessa bönbiffar var väldigt goda och höll ihop jättebra! Receptet är taget från Arla och där används keson med chili. Den tycker jag inte är alls lika god längre sedan de tillsatt röksmak så jag använde vanlig keso och kryddade upp den lite. Muskoten missade jag faktiskt i stressen som var att hastigt fixa kvällsmat till hungrig familj.

4 pitabröd
1 burk kokta kidney bönor, 400 g
2 krm riven muskotnöt
1 krm svartpeppar
1 ägg
1/2 tsk salt
1 dl finhackad purjolök
1 tsk strösocker
125 g cottage cheese, KESO® chili
1 dl ströbröd
1/2 dl finhackad persilja
smör
2 tsk fransk senap

M
ixa bönorna med ägget. Blanda purén med purjolök, cottage cheese och persilja. Smaksätt med senap, kryddor, salt och socker. Tillsätt ströbrödet och låt svälla ca 10 min. Forma till 8 biffar. Stek dem på medelvärme i smör i en stekpanna.

tisdag 22 februari 2011

Chokladtryffel med hallon




I år bestämde vi oss för att inte uppmärksamma Alla hjärtans dag. Det går inte att göra/ha en romantisk middag med en nyfödd bebis hemma. Inte heller kan jag komma iväg och köpa något speciellt till min sambo.

Min sambo och dotter gjorde istället dessa chokladtryfflar för att uppmärksamma dagen på något vis i alla fall. Jag smakade en. Tyvärr så kraschade de ut ur kylskåpet och tallriken gick sönder och de var förlorade men sambon hade väl hunnit sätta i sig några innan dess!

Receptet är taget ur Metro.

125 gram grädde
125 gram frysta hallon
400 gram mörk choklad
20 gram honung
mörk choklad
kakao

1. Bryt chokladen i en skål. Kör hallon i en mixer och sila. Koka upp hallon, grädde och honung. Mixa med stavmixer. Sila över chokladen, rör slätt.
2. Plasta. Låt stå över natten.
3. Rulla tryfflar, ställ i kyl.
4. Smält choklad i ett vatten bad. Ta lite på händerna och rulla tryfflarna så de blir täckta. Rulla i kakao.

måndag 21 februari 2011

Broccoli och champinjonlasagne



Detta är en god lasagne i all sin enkelhet. När jag var liten så var den enda lasagnen man åt köttfärslasagne. Var inte speciellt förtjust i lasagne förrän jag blev vegetarian och insåg att det vegetariska utbudet var enormt när det gäller lasagner. Vad jag invände mot köttfärslasagne var att jag alltid upplevde den som torr. Det tycker jag inte att vegetariska lasagner är. Receptet är taget från någon engelsk hemsida.

9 lasagneplattor
400 g broccoli, skivade
olja
2 hackade lökar
4 vitlöksklyftor
200 g champinjoner
3 burkar krossade tomater med örtsmak
någon dl vatten
ostsås

Sätt på ugnen på 200 grader. Koka broccolin i lättsaltat vatten i tre minuter.

Stek lök, vitlök och svamp i tre minuter. Tillsätt tomat och sjud i fem minuter. Tillsätt broccoli och smaka av med salt och peppar.

Gör ostsåsen.

I en ugnsform lägg ett lager med grönsaker, sedan lasagneplattor och sedan ostsås i tre omgångar. Grädda i ca 30 minuter.

torsdag 17 februari 2011

Valnötsbröd



Nötter i bröd är mumsigt! Så är även detta bröd. Nästa gång så kommer jag nog skålla grahamsmjölet, det blev aningen smuligt. Jättegott var det att rosta också. Receptet är taget från Hemmets Journal, där snålade de lite på nötterna tyckte jag. Jag ökade upp nötmängden till 75 gram.

50 g jäst
5 dl vatten 37°
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl
50 g valnötter

1. Smula ner jästen i en skål. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp.
2. Häll i resten av vattnet, olja, salt, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in lätt krossade valnötter. Dela degen i två bitar och forma till två avlånga limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
4. Snitta bröden med vass kniv. Sätt in bröden i ugnen på 250° och sänk värmen till 200°. Grädda bröden i ca 30 minuter.

onsdag 16 februari 2011

Hallon- och chokladrutor



"Mamma, jag vill baka!" utbrast dottern häromdagen. Stolt mamma gjorde givetvis dottern till lags och vi bakade dessa rutor tillsammans. Receptet kommer från "Kladdiga kakor" men där används färska eller frysta tranbär istället för hallon som jag valde. Jag skar dem i små mumsbitar. Sedan fick vi frysa in dem eftersom dottern kände att de skulle sparas till kusinerna. Jag provsmakade en i smyg. Goda, men tycker nog att de kunde ha varit lite sötare till och med...

150 g smält smör
150 g finhackad mörk choklad
2 dl socker
3 ägg
200 g färska eller frysta tranbär
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200°. Smörj en rektangulär bakform som rymmer ca 1 liter.

Smält smör och choklad och rör om tills all choklad smält. Tillsätt socker, ägg och tranbär. Häll eller sikta i mjölet och rör om ordentligt. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna före servering.

tisdag 15 februari 2011

Vita chokladmuffins med hallon



Lånade "Fler kladdkakor" av Mia Öhrn på biblioteket och kommer att baka några av kakorna innan jag lämnar tillbaka boken. Dessa var perfekta att baka tillsammans med min dotter som sedan bestämde att de ska sparas till kusinerna kommer. Det var bara till att frysa ned dem. Fast först smakade jag förstås på en, jag vill ju inte att kusinerna ska äta muffins som inte är goda. De var goda, men jag kände att citronsmaken kanske var lite överflödig? Den tog ju över smaken av vit choklad...

100 g smör
150 g vit choklad
2 ägg
1 dl strösocker
Finrivet skal av 1 citron
1 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
ca 1 dl hallon (jag tog 2 hallon i varje muffins)

Smält smöret i en kastrull på spisen. Dra kastrullen från värmen och bryt chokladen i mindre bitar. Rör tills chokladen smält.

Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och citronskalet. Rör ner chokladblandningen i äggsmeten och därefter mjölet blandat med salt. Rör till en jämn smet och fördela smeten i muffinsformar, 12 st.

Tryck ner hallon i varje form och grädda i mitten av ugnen i 200º i ca 12 minuter. Låt muffinsarna svalna.

söndag 13 februari 2011

Lasagne med rostade grönsaker



I Sverige har vi tråkigt nog inte en enda tidning med vegetarisk mat. Det är inte fallet i England så i julklapp fick jag en prenumeration av sambon. Svindyr eftersom den kommer från England, så jag ville inte lägga pengarna själv så det var en toppenjulklapp. Strax före jul fick jag dessutom ett lösnummer av en specialutgåva "Good Food Vegetarian". Denna jättegoda lasagne var därifrån. Ny favorit!

3 röda paprikor, skurna i stora bitar
2 auberginer, skurna i 1/2 cm bitar
8 msk olivolja
9 lasagneplattor
en sats vit sås
125 g mozzarella
några körsbärstomater, halverade

Tomatsås
1 msk olivolja
1 lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, skivad
1 msk tomatpuré
1/2 morot, grovt hackad
1 dl vitt vin
1 1/2 burk krossade tomater
basilika

Börja med tomatsåsen. Stek lök, vitlök och morot på låg värme i ungefär åtta minuter. Tillsätt tomatpuré och stek med i en minut. Tillsätt vin och reducera detta i fem minuter. Tillsätt tomat och basilika. Låt sjuda i 20 minuter.

Under tiden lägg auberginen, paprikan med olja samt salt och peppar på en plåt och rosta detta i ugnen på 200 grader i 25 minuter. Gör samtidigt en sats sås (ingen ost).

Varva grönsaker, 1/3 tomatsås, lasagneplattor, 1/4 vit sås. Upprepa tills du har tre lager pasta. Häll över resten av den vita såsen. Riv över mozzarella och avsluta med tomaterna. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.

lördag 12 februari 2011

Mjölkchokladkaka med nougat



Jag fortsatte med boken "Kladdiga kakor" och gjorde en mjölkchokladkaka med nougat. Receptet sade att den skulle dekoreras med makadamianötter, men jag gjorde kakan lite mer barnvänlig och hällde på lite roliga sockerbokstäver istället. Kakan var god, men jag tror nog att den varit godare om man använt mörk choklad. Tycker att kakor med mjölkchoklad blir lite "mesiga" i smaken.

200 g smör
250 g finhackad mjölkchoklad
1 dl socker
1 ½ dl råsocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
100 g nougat
50 g finhackade rostade makadamianötter

Sätt ugnen på 200°.

Lägg ett bakplåtspapper över en springformsbotten, ca 24 cm i diameter, och fäst ringen över.

Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält lägger du i chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt socker, råsocker och ägg under omrörning. Häll eller sikta i vaniljsocker och mjöl. Rör om.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna. Smält nougaten försiktigt på låg värme i vattenbad eller mikro. Bred ut nougaten över kakan och strö över makadamianötterna.

torsdag 10 februari 2011

Chokladbanankaka



Jag har nästan dille på att prova alla banankakerecept jag kommer över. Banankaka är verkligen en av mina favoriter. Detta recept har jag hittat i "Kladdiga kakor" av Claes Karlsson. Jag tog tag i boken på biblioteket på grund av titeln. Trodde att det var en väldigt gammal bok på grund av omslaget men inser när jag öppnar den att den är helt nyutkommen. Kommer att prova flera av recepten ur den. Denna banankaka var god, men inte den bästa jag ätit.

100 g smör
150 g finhackad mjölkchoklad
2 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mosade bananer
2 1/2 dl vetemjöl
100 g hackade torkade bananer

Topping
100 g finhackad mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk vit sirap
25 g smör

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en sockerkaksform.

Smält smöret, tillsätt chokladen och rör om tills den smält. Blanda i socker, vaniljsocker och ägg. Tillsätt bananerna och rör om. Sikta i mjöl och tillsätt de hackade bananerna och rör om.

Fyll formen med smet. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter (jag gräddade dock på i över 30 minuter, tyckte att den blev väldigt lös). Låt svalna.

Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen, låt stå i fem minuter. Tillsätt sirap och smör, mixa samman till en slät tryffel. Täck kakan med tryffel.

måndag 7 februari 2011

Blåbärsscones med citron



Scones tycker jag är väldigt käckt till mellanmål ibland. Inget man äter varje dag, men när man bjuder hem någon på lite mellis så är det trevligt att servera färska scones. Dessa var jättegoda! De bjöd jag på i förra veckan när vi hade besök till mellis. Givetvis med en god smoothie också.

Receptet är taget ur "A piece of cake".

7 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
½ dl råsocker
125 gram kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
skal av 2 citroner
1 ½ dl blåbär

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, råsocker och rivet citronskal i en bunke.
3. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
4. Vispa samman ägg och mjölk.
5. Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg.
6. Vik försiktigt in blåbären i degen utan att de mosas sönder.
7. Platta ut degen till en längd, cirka 3 centimeter tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar.
8. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över lite råsocker.
9. Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

lördag 5 februari 2011

Rostbröd (formbröd)



En av mina kollegor frågade mig varför jag inte bakar mitt eget rostbröd. Jag har fått för mig att det är svårt men efter att ha bakat två limpor så måste jag säga att det var väldigt lättbakat. Och givetvis godare än det sladdriga brödet man köper. Receptet taget ur "Rutiga kokboken".

1/2 dl olja
6 dl vatten
50 g jäst
3 tsk salt
2 tsk socker
ca 1 1/2 l mjöl

Värm vatten och olja till 37 grader. Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet, salt och socker. Rör i mjölet. Arbeta degen tills den blivit smidig. Låt jäsa i 30 minuter.

Forma degen till två släta sprickfria längder. Lägg dem i smorda raka formar (á 1 1/2 liter). Låt jäsa i 30 minter. Grädda i 200-225 grader i 30 minuter. Pensla de nygräddade bröden med vatten.

torsdag 3 februari 2011

Silviakaka




Silviakaka är en kaka som jag väldigt nyligen upptäckt. Det är som kärleksmums, fast en vit motsvarighet. Och mycket godare enligt mig. Jag är inte så där jätteförtjust i kärleksmums. Stor fördel med denna kaka också är att den är så otroligt lättbakad och att den är i långpanna. Receptet är taget från kalasgott. Följer ni Jennie i Sveriges mästerkock? Jag sitter och håller tummarna för henne här hemma i alla fall!

4 ägg
4 dl socker
4 dl mjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
2 dl vatten

glasyr
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
kokosflingor

1. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Häll i vattnet och rör smeten slät. Häll smten i en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader i 25-30 minuter. Låt kakan svalna.

2. Glasyr: I en kastrull, smält smör tillsammans med socker och vaniljsocker. Vispa försiktigt ned äggulan och bred genast ut glasyren över kakan. Strö över rikligt med kokos.