Matbloggstoppen

onsdag 3 december 2014

Zucchibiffar med parmesan


Dessa hade alla förutsättningar för att bli riktigt goda och givetvis blev de också! Så goda. Använde mig av panko för första gången också. Alltid roligt att testa nya saker. Receptet är taget från Coop. 


  • 2 zucchini (ca 600 g)
  • 3 salladslök
  • 1 finhackad röd chili
  • 150 g parmesanost, riven
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl panko eller vanligt ströbröd
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 dl olivolja till stekning
Riv zucchini grovt på rivjärn. sprid ut den på en plåt och salta lätt. Låt stå några minuter och krama sedan ur så mycket vätska som möjligt.

Hacka salladslöken fint. Blanda zucchini med salladslök, chili, parmesan, ägg, mjöl, ströbröd, oregano och salt till en jämn smet.

Värm olja i en stekpanna. Klicka ut ca 12 biffar i omgångar och stek dem 3–4 min på varje sida. 

tisdag 2 december 2014

Quorngryta i curryblandning



Det här receptet har jag tagit från expressen och ändrat kycklingen till quorn. Om man inte är van som vegetarian så är en väldigt enkel början att äta mer vegetariskt att ta ett kycklingrecept och byta ut mot quorn. Innan vi fick barn åt vi knappt quorn alls, men barnen tycker om det så det har blivit att vi äter det rätt så regelbundet här. Dock föredrar jag både färs och korv från andra märken. 

en påse quornfiléer
1 gul lök

3 msk neutral olja

1 burk kokosmjölk

2 msk grädde

2 vitlöksklyftor

1 bit färsk ingefära, cirka 5 centimeter

1 röd chilifrukt

1 tsk paprikapulver

2 tsk gurkmeja

1/2 tsk salt

2 msk neutral olja

1 msk citronsaft

1 liten bunt färsk koriander

2 tsk hel spiskummin

2 tsk korianderfrön

  1. Dela filéerna i grova bitar. Skala och skiva löken.

  2. Gör curryblandningen: Skala vitlök och ingefära. Skär i grova bitar och lägg ner i en mixer. Dela chilin och skrapa bort frön och hinnor. Låt frön och hinnor vara kvar om du gillar stark curry. Skär i grova bitar. Tillsätt i mixern med paprikapulver, gurkmeja, salt, olja, citronsaft och färsk koriander. Kör till en slät konsistens.

  3. Hetta upp en stekpanna på hög värme utan fett. Tillsätt spiskummin och koriander. Rosta kryddorna tills de fått lite färg och poppar i pannan. Stöt dem i en mortel och blanda med den mixade kryddblandningen.
  4. 
Hetta upp oljan i en gryta. Fräs 3 msk av curryblandningen i några minuter. Tillsätt bitarna och lök och stek i cirka 2-3 minuter, rör i grytan under tiden. Tillsätt kokosmjölk och grädde. Koka samman i cirka 10-12 minuter utan lock.

måndag 1 december 2014

Chokladrutor med nougat


Jag vet inte om jag behöver säga något om receptet, ni ser väl på bilden att det ser väldigt gott ut! Sedan är det ju aldrig fel med choklad, hallon och nougat om ni förstår vad jag menar. Allt detta i kombination kan ju inte bli annat än smaskens. Receptet har jag tagit från Hemmets veckotidning.

250 mjukt smör
3 1/2 dl strösocker
4 ägg
150 g ljus choklad
2 1/2 dl mjöl
2 dl kakao
1 krm salt
75 g hallon

150 g nougat

1. Rör smör och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Hacka chokladen och blanda med mjöl, kakao och salt. Rör ner i äggsmeten.
2. Bred ut smeten i en långpanna med måtten 25x35 cm. Strö på hallon.
3. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.
4. Hyvla över nougaten när den kommer ur ugnen.