Matbloggstoppen

måndag 2 november 2015


Jag älskar verkligen meze. Det är otroligt snälla rätter mot oss vegetarianer. Så smakrikt, så gott. Bredvid baba ghanoushen skymtar ni tzatziki, men det behövs det väl inget recept för? Det här receptet är taget från receptfavoriter.se

  • 3 auberginer 
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja 
  • 1,5 dl citronsaft (valfritt) så mycket använde inte jag
  • 3 msk tahini sesampasta
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar 
  • 1 tsk socker
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Dela auberginerna och baka dem med skalet nedåt i en ugnsform i ca 40 minuter. Du kan också baka dem hela. Stick då hål i skalet med en gaffel och baka dem ca en timme. Innanmätet på auberginen blir mjukt av bakningen och mosas sedan. 
  3. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med auberginerna de sista tio minuterna så att de också rostas mjuka (valfritt - de kan också pressas i senare men blir godare av att rostas). 
  4. Ta ut och låt auberginerna svalna något. 
  5. Skrapa ur innandömet av auberginerna inkl. snittytan men skala av det svarta skalet. Man kan liksom riva av det försiktigt. 
  6. Lägg innanmätet samt rostad vitlök i en skål och hacka samt mosa för hand eller mixa med en matberedare eller stavmixer. 
  7. Rör i olivolja, citronsaft, tahini sesampasta samt salt, vitpeppar och en gnutta socker. Smaka av. 
  8. Lägg upp aubergineröran i en skål eller fat och strö ev. över hackad persilja, några msk olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller/eller granatäppelkärnor som garnering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar