Matbloggstoppen

lördag 14 juli 2012

Skållat valnötsbröd


Jag vet att jag inte uppdaterar bloggen så mycket längre. Tiden räcker inte till längre med heltidsjobb och två barn. Kommer bli ännu mindre tid när maken börjar jobba i september, just nu sköter han i alla fall den mesta markservicen. Har i alla fall inte lagt ner bloggen, utan jag uppdaterar sporadiskt i alla fall. Jättegott skållat valnötsbröd kommer här. Recept taget från Hemmets Journal.

Det här behövs för 2 limpor:
3 dl fint rågmjöl
4 dl kokande vatten
3 dl ljummet vatten
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör eller margarin
1/2-1 msk salt
100 g grovhackade valnötter
ca 13 dl vetemjöl Special 

1. Häll 4 dl kokande vatten över rågmjölet. Rör samman det, täck över och låt det stå tills det svalnat till ca 37°.
2. Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Blanda ner det i rågdegen. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen tills den är fast och smidig. Jäs i ca 45 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela degen i 2 delar. Forma dessa till runda bröd som läggs på bakpappersklädd plåt eller i korgar att jäsa i ca 30 minuter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter i 175 grader.  Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar