Jag vet att jag inte uppdaterar bloggen så mycket längre. Tiden räcker inte till längre med heltidsjobb och två barn. Kommer bli ännu mindre tid när maken börjar jobba i september, just nu sköter han i alla fall den mesta markservicen. Har i alla fall inte lagt ner bloggen, utan jag uppdaterar sporadiskt i alla fall. Jättegott skållat valnötsbröd kommer här. Recept taget från Hemmets Journal.
Det här behövs för 2 limpor:
3 dl fint rågmjöl
4 dl kokande vatten
3 dl ljummet vatten
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör eller margarin
1/2-1 msk salt
100 g grovhackade valnötter
ca 13 dl vetemjöl Special
1. Häll 4 dl kokande vatten över rågmjölet. Rör samman det, täck över och låt det stå tills det svalnat till ca 37°.
2. Rör ut jästen i det ljumma vattnet.
Blanda ner det i rågdegen. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen
tills den är fast och smidig. Jäs i ca 45 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och
dela degen i 2 delar. Forma dessa till runda bröd som läggs på
bakpappersklädd plåt eller i korgar att jäsa i ca 30 minuter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter i 175 grader. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar