Matbloggstoppen

torsdag 9 augusti 2012

Halltorps tunnbröd






Hemmabakat knäckebröd. Det blir inte godare än så. Man kan äta ihjäl sig typ. Receptet har jag fått av min mamma.

  • 5 dl vatten (37 grader)
  • 25 g jäst
  • 3 tsk salt
  • 7 1/2 dl grovt rågmjöl
  • ca 6 dl vetemjöl
  • 3 msk av vardera linfrö, sesamfrö och solrosfrö

  • Lös upp jästen i det ljumma vattnet. (Eventuellt kan man börja med att låta fröerna svälla i 1 dl vatten i några timmar innan, men detta moment kan skippas) Tillsätt salt och rågmjöl och arbeta in det i degvätskan. Tillsätt cirka 5 dl av vetemjölet och arbeta ihop allt till en smidig deg. Låt den vila i 30 minuter.
  • Sätt ugnen på max.
  • Forma degen till en rulle och skär den efter hand i cirka 20 bitar. Kavla ut dem i resten av mjölet till tunna kakor och låt dem jäsa i 20 minuter. Borsta av eventuellt överflödigt mjöl och nagga dem lätt med en gaffel. (Eller gör det bekvämt för dig och kavla ut plåtstora bitar)
  • Lägg kakorna på het plåt och grädda 5 minuter.
  • Låt eftertorka i 100 grader med luckan på glänt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar