Hemmabakat knäckebröd. Det blir inte godare än så. Man kan äta ihjäl sig typ. Receptet har jag fått av min mamma.
- 5 dl vatten (37 grader)
- 25 g jäst
- 3 tsk salt
- 7 1/2 dl grovt rågmjöl
- ca 6 dl vetemjöl
- 3 msk av vardera linfrö, sesamfrö och solrosfrö
- Lös upp jästen i det ljumma vattnet. (Eventuellt kan man börja med att låta fröerna svälla i 1 dl vatten i några timmar innan, men detta moment kan skippas) Tillsätt salt och rågmjöl och arbeta in det i degvätskan. Tillsätt cirka 5 dl av vetemjölet och arbeta ihop allt till en smidig deg. Låt den vila i 30 minuter.
- Sätt ugnen på max.
- Forma degen till en rulle och skär den efter hand i cirka 20 bitar. Kavla ut dem i resten av mjölet till tunna kakor och låt dem jäsa i 20 minuter. Borsta av eventuellt överflödigt mjöl och nagga dem lätt med en gaffel. (Eller gör det bekvämt för dig och kavla ut plåtstora bitar)
- Lägg kakorna på het plåt och grädda 5 minuter.
- Låt eftertorka i 100 grader med luckan på glänt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar