Roulad
20 g slätbladig persilja
175 g färskost
175 gruyère ost (funkar även med parmesan), fint riven
4 ägg, gula och vita separerade
Salt, peppar
Fyllning
1 msk olivolja
500 g svamp (mycket gott med kantarell men fungerar också bra med skogschampinjoner)
4 vitlöksklyftor, fint hackade
150 g vitlök/ört färskost
1-2 msk kokande vatten
1. Klä en 23x33 cm ugnsform med bakplåtspapper
2. Hacka persiljan och spara hälften till garnering. Lägg resten i en stor skål tillsammans med färskost, ost och äggulor. Blanda, salta och peppra.
3. I en annan skål vispas äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ned dem i ostsmeten.
4. Häll ned smeten i ugnsformen och sprid ut den jämnt i formen. Grädda i 200 grader i 12 minuter tills den är gyllene.
5. Stek svampen.
6. Ta ut rouladen (går bra att låta den svalna lite först) och lägg ett bakplåtspapper på en plan yta. Stjälp upp rouladen på denna och dra av pappret som den gräddats på.
7. Blanda färskosten till fyllningen med lite hett vatten så den blir lättare att arbeta med, bred den över rouladen. Lägg på svampen. Rulla ihop den som man gör med en rulltårta.
8. Lägg roulade på en ugnsfast serveringsfat.
9. Om den ska serveras direkt så värm den i 5-10 minuter i 200 grader. Ska den serveras senare så gräddas den då i 10-15 minuter.
Medelhavsgratäng
8-10 potatisar av mjölig sort, ca 3/4 kg
2 vitlöksklyftor
1 fänkål, ca 250 g
1/2 påse saffran, 0,25 g
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 tsk timjan
1 dl svarta oliver med kärnor
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen. Skala och hacka vitlöken. Dela fänkålen och skär den i skivor. Blanda potatis, vitlök, fänkål, saffran, salt, peppar, timjan och oliver i en smord ugnssäker form. Häll på grädde och mjölk. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 min.
Rödkålssallad med rostade solroskärnor
1 liter strimlad rödkål
4 msk rapsolja
1 tsk flingsalt
1 tsk rosmarin
200 g fetaost
200 g rostade solroskärnor
1. Skär rödkålen i strimlor med en kniv och lägg den i en stor skål.
2. Pressa ihop strimlorna med knytnäven genom att banka på kålen så att den blir mjuk.
3. Stöt salt och rosmarin i en mortel tillsammans med oljan.
4. Rör ihop rödkålen och örtoljan noga. Rör försiktigt ner fetaost, valfri mängd solroskärnor och peppar.
Vegetarisk sill
1 aubergine (eller 1 burk stora vita bönor om du hellre vill ha det
½ dl söt senap, gärna Johnnys
1 msk socker
3 msk kallpressad rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 dl havregrädde (jag använde creme fraiche istället)
½ röd lök
½ dl finhackad dill
salt, svartpeppar
Skär auberginen i sillstora bitar. Koka dem mjuka och sladdriga i saltat vatten några minuter. Finhacka löken. Blanda senap, socker, olja och vinäger. Vispa ner havregrädden. Häll av vattnet från auberginebitarna och blanda med senapsblandningen. Rör ner lök och dill och blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar