Matbloggstoppen

tisdag 7 februari 2012

Linssoppa med spenat



Som ni märker på denna blogg är jag mycket för linssoppa. Tycker att det är alldeles utmärkt mat. Speciellt bra för oss vegetarianer eftersom det är totalt fullpackat med proteiner. Denna soppa hade så stark spenatsmak att det nästan inte kändes som linssoppa. Men strunt samma för god var den och linserna fanns ju där! Receptet är taget från Det vegetariska köket. Lotta Brinck införde ju till och med linssoppans dag förra året så hon är väl en större förespråkare för linssoppa än vad jag är! Citronen sade verkligen pricken över i:et.

3 1/2 dl röda linser
250 g spenat (fryst eller färsk)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja,
1/2 tsk malen spiskummin,
1/2 tsk malen koriander
1 buljongtärning eller 1 msk fond
1 liter vatten
salt, peppar eller allra helst riktigt het harissa
citron
  • Gör så här: Spola av linserna. Skölj och strimla de färska gröna bladen.
  • Skala lök och vitlök. Grovhacka. Fräs lätt i oljan.
  • Pudra över kryddorna. Rör om och tillsätt linserna. Smula över buljongtärnginen och häll på vatten. Låt puttra under lock i 15 minuter.
  • Lägg i spenaten, fryst eller färsk. Låt koka ytterligare några minuter.
  • Smaka av med salt, peppar eller harissa och pressad citron.

3 kommentarer:

  1. Håller med dig om att linssoppa är supergod och nyttig mat! Jag brukar laga linssoppa med spenat av gröna linser och kanske hälften av denna spenatmängd. Ska testa detta recept med röda linser och MYCKET spenat.
    Jag har flera gånger bjudit människor som är riktigt skeptiska till vegemat på linssoppa och den går alltid hem.

    SvaraRadera
  2. Det var ett tag sedan jag hade spenat i soppa. Tack för påminnelsen och den här soppan ser så god ut!

    SvaraRadera
  3. Helén: Har ännu inte hittat någon linssopperecept med gröna linser som jag gillar lika mycket som röda. Du kanske vill dela med dig?

    Katarina: Jag har inte heller haft det i soppa på jättelänge, men jag fick mersmak av detta recept!

    SvaraRadera