Matbloggstoppen

onsdag 2 maj 2012

SolrosbullarLättbakat bröd är alltid kul och detta var verkligen superlätt, i princip ingen arbetsinsats alls krävdes. Verkligen något man behöver ibland när man inte orkar något men ändå är motståndare till köpt bröd. Receptet är taget från denna blogg.

3 ärtor färsk jäst
3 dl kallt vatten
6,5 dl rågsikt
1 msk honung
1,5 tsk salt
solroskärnor
  • På kvällen: Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Blandat ihop allt ordentligt. Degen ska vara lös. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller i 8-10 timmar.
  • På morgonen: Skrapa försiktigt ut degen ur bunken på ett ordentligt mjölat bord, dra ut den till en långsmal rektangel. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette. Pensla degen med vatten och strö över rikligt solroskärnor. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 275° i god tid innan degen jäst färdigt.
  • Dela degen i 6-9 bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Sänk värmen till 250° när du ställer in plåten. Ställ en form med vatten i botten på ugnen som ger ånga i ugnen. Du kan även slänga in en deciliter vatten i botten på ugnen och stänga luckan snabbt i början av gräddningen. Grädda bullarna i 15-20 minuter. Ta ut brödet och låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar