Matbloggstoppen

torsdag 10 december 2015

Kanelbullar med äppelmosÄppelmos är något som aldrig fanns i mitt kylskåp förrän jag fick barn. Nu har vi det alltid hemma eftersom de små liven inte vill äta gröt utan något sött på. Så länge de är små och äter äppelmos får jag väl passa på att testa lite recept med äppelmos. Denna gång bullar. Receptet är knyckt hos www.bakabullar.se. Jag glaserade dessa istället för att använda det mer traditionella pärlsockret. Bullarna blev väldigt saftiga, men hade inte någon speciellt stark smak av äpple. Som ni ser lyckades jag undergrädda mina bullar något...

150 g mjukt smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl socker
3 tsk kardemummakärnor
ca 1,3 l mjöl

Fyllning

75 g smör, kylskåpskallt
2 msk socker, gärna råsocker
2 msk kanel
1 dl äppelmosVärm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker, stötta kardemummakärnor samt smöret som klickas ner i degen och så mycket mjöl att degen blir fast när man bakat in mjölet. Låt degen jäsa i 45 minuter.
Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka. Hyvla smöret direkt på degen med en osthyvel. Bred ut äppelmos jämnt över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Strö kanel jämnt över hela ytan. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen. Lägg på plåt och låt jäsa i ca 45 minuter.

Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 8-12 minuter i 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar