Matbloggstoppen

måndag 29 november 2010

Engelsk fruktkakaDet här receptet har jag varit sugen på att prova ett tag men inte kommit mig för. Inte direkt ingredienser jag har hemma hela tiden. Citron och röda cocktailbär är inget som jag har liggandes i skåpet. Tänkte dock att denna kaka kan vara lämplig till julbaket. Jag smakade en smal bit innan jag frös in den och denna kaka var riktigt god! Sambon ville engelskheten till trots inte smaka men lilltjejen mumsade i sig.

Nu lär jag förövrigt få hatmail från min kompis Emma. Hon avskyr verkligen cocktailbär och förstår inte alls meningen med dem. Om ni någonsin köper cocktailbär och upptäcker att flera av dem är mosade finns det risk för att hon har varit där och klämt sönder dem. Så mycket hatar hon dessa bär, att hon ibland klämmer sönder dem i affären. Eventuellt hade hon varit framme på min förpackning för det var faktiskt ett bär söndermosat!

Receptet är taget ur "Sju sorters kakor".

150 g torkade fikon
3 msk konjak
200 g smör
3 dl brun farin
4 ägg
1 dl russin
15 halverade röda cocktailbär
1/2 tsk nejlikor
1 kryddmått malen muskonöt
1 msk kanel
1 tsk ingefära
rivet skal av 1 citron
3 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en hålform, 1 1/2 liter.

Skär fikonen i tärningar. Lägg i en skål och häll över konjaken, låt dra i ett par timmar.

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget.

Blanda i russin, bär, fikon med konjak och kryddor. Tillsätt mjöl och bakpulver. Häll smeten i formen. Grädda i botten av ugnen i 1-1 1/2 timma. (Jag gräddade i 70 minuter, det var något långt.)


3 kommentarer:

 1. Hej!
  Kul att du tagit upp bloggen igen. Behovde linslasagne receptet idag och sag att du lagt upp engelsk fruktkaka ha ha. Jag tankte precis "vilken vidrig kaka med roda bar" men du hann fore! Kan vara ngt gammalt barpaket du fatt tag i fran 2009 nar jag sist var i Gotet, ingen lar val ha kopt dem sedan dess och bast fore ar val 2018? Tips prova Annas gronkalssoppa - grym!
  Emma
  Emma

  SvaraRadera
 2. Letade efter receptet pa Linslasagne och sag att du borjat recepta igen - bra! Tankte precis "engelsk fruktkaka med roda bar uhu" men du hann fore.. Ha ha. Var i Gotet senast 2008 men klamde nog ett paket eller tva, du maste kopt ngt av de paketen som sagt, atgangen ar inte direkt strykande och bast fore datum 2018... Se upp med de kanderade apelsinerna ocksa.. Over & out Emma

  SvaraRadera
 3. Kan bekräfta att jag köper kanderade apelsiner också. Hur annars gör man Ambrosiakaka? Jag gillar körsbären i denna typ av kaka!

  SvaraRadera