Matbloggstoppen

onsdag 8 december 2010

ValnötsbrödBröd med nötter tycker jag är väldigt gott, speciellt valnötter. Mina sympatier går ut till alla nötallergiker, nötter som är så gott i både bröd och bakverk! Har inte hittat något bra recept på valnötsbröd förrän nu.

Detta recept tog jag från www.hemmetsjournal.se. Fick äntligen lite användning av mina surdegspåsar som har legat i frysen i en evighet! Den stora nackdelen med detta bröd var den långa jästiden, men är man ändå hemma en hel dag kan man gott och väl göra detta bröd. Med en hushållsassistant är det inte arbetsintensivt. Ett bra tips för att behålla den krispiga ytan är att förvara brödet utan påse. När man väl har börjat skära i brödet lägger man snittytan ned mot skärbrädan så torkar inte det.

Det här behövs till 2 bröd:

5 dl vatten

10 1/2 dl vetemjöl

4 dl grovt rågmjöl

1 1/2 dl surdeg av rågmjöl

1/2 msk brödsirap

7 g jäst

1 msk salt

150 g valnötskärnor

Ugn: 250° och 200°

1. Häll vatten, vetemjöl, rågmjöl, surdeg, sirap och jäst i degbunken till köksmaskinen och arbeta degen med degkrokarna, ca 10 minuter.

2. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt, ca 2 timmar.

3. Tillsätt valnötskärnorna och arbeta in dem i degen. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två avlånga bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa övertäckta, ca 1 timme.

4. Klipp små jack i bröden och sätt in i nedre delen av ugnen vid 250°. Sänk temperaturen direkt till 200°. Grädda bröden, ca 35 minuter.

5. Häll 1 dl vatten i botten på en het långpanna i slutet av gräddningen. Ångeffekten ger brödet en knaprig yta. Låt bröden svalna på galler.


Använd solroskärnor istället för valnötskärnor, om du föredrar det. Knaprig yta får du också genom att spraya vatten på brödet i slutet av gräddningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar