Eftersom sambon är väldigt förtjust i saffran så tänkte jag förgylla julbordet med dessa risbollar. Har ätit de förut och tyckt att det var lite tama så denna gång matade jag på lite mer med cayennepeppar och det blev bättre.
Receptet är taget ur ”Vegetariskt – Mat från trädgårdscaféet slottsträdgården Ulriksdal”.
20 bollar
½ gul lök
2 medelstora morötter
½ g saffran
2 dl avorioris
4 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 dl riven parmesanost
1 ägg
salt
svartpeppar
2 krm torkad basilika
1 knivsudd cayennepeppar
2-4 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
1 l olja till fritering
Finhacka lök och morötter. Hetta upp 2 msk olja i en gryta och fräs de hackade grönsakerna och saffranet i några minuter. Häll i riset och späd med vattnet och fond. Låt koka upp och sänk värmen. Låt alltsammans sjuda i ca 20 minuter tills riset känns mjukt. Tillsätt ost och ägg och rör ihop till en grötliknande smet. Krydda med salt, peppar, basilika och cayenne. Blanda ner potatismjöl, en msk i taget tills smeten håller ihop ordentligt. Häll upp ströbrödet på en tallrik. Blöt händerna med lite vatten och forma smeten till bollar, samma storlek som köttbullar. Rulla i ströbröd och doppa i frityroljan med hjälp av en slev tills de tar färg. Det tar ungefär en minut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar