Matbloggstoppen

måndag 22 april 2013

Vegetarisk lasagne



Är alltid väldigt imponerade över de matbloggare som har fina bilder på sin mat. Jag är oftast för hungrig eller har besök som otåligt sitter och väntar på mat för att få riktigt fina uppläggningsbilder på min mat. Här har vi till exempel kastat oss över en supergod lasagne från www.kryddburken.se och det som kortet är taget på en den lilla biten som blev över. Salladen hade också gått åt, så jag kunde inte arrangera det något vidare heller. Strunt i att lasagnen ser ut som den gör! För den var verkligen supergod.

100 gram rotselleri
1 morötter
½ zucchini
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
3msk ketchup
1 msk mjöl
2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
Salt & nymalen vitpeppar
1 förp färska lasagneplattor
Bechamelsås, se recept nedan
ca 100 grav riven parmesanost

Skölj, skala och riv rotselleri och morötter grovt. Skölj zucchini och riv grovt. Finhacka vitlök och strimla paprika. Fräs på allt i en het stekpanna med i lite olja. Tillsätt tomatpurén och ketchup. Rör om ordentligt. Pudra över vetemjölet och rör ner. Tillsätt buljongen och grädden. Sänk värmen och låt såsen koka ihop ca 10 min. Smaka av med salt och vitpeppar. Varva färska lasagneplattor med såsen, och bechamelsås. Avsluta med lasagneplatta samt massor med riven parmesan och resten av bechamelsåsen. Gratinera i 220 grader ca 30 – 35 min.

50 gram smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
100 gram riven lagrad ost
½ krm malen muskotnöt
2 äggulor (kan uteslutas)
Salt & nymalen vitpeppar

Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Smula ner eller riv ner osten på slutet och sänk värmen. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.

2 kommentarer: