Matbloggstoppen

onsdag 12 maj 2010

Frukostbröd med havre



Dessa bröd var verkligen jättegoda! Kan varmt rekommenderas. Med min hushållsassistant går brödbaket numera som en dans! Herregud, att jag inte har fattat det tidigare...

Receptet är taget från www.ica.se

2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrön
3 tsk salt
7 dl vatten
2 msk olja
50 g färsk jäst
ca 8 dl vetemjöl
5 dl fiberberikade havregryn

1. Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke. Värm vätskan till 37°C och rör ner den och oljan i mjölblandningen.
2. Smula ner jästen, rör om tills jästen är löst. Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
3. Lägg ett bakplåtspapper plåt 30x40 cm eller smörj den med matfett.
4. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämt över hela plåten. Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck lätt till så att de fastnar. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
5. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
6. Låt bröden kallna på galler övertäckta med bakduk. Bryt dem i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar