Matbloggstoppen

måndag 25 februari 2013

Pepparkaksbollar


Och vad gör man med alla pepparkakor som ligger och skräpar i skåpen efter julen? Inte kastar man dem, utan istället gör man dessa goda bollar. Nästa gång använder jag mig kanske av lite mörkare choklad eller kanske Marabou istället för Odenses bakchoklad. Receptet är taget från Hemköp.

4 dl havregryn
100 g rumstempererat smör
3/4 dl strösocker
1 tsk pepparkakskrydda
2 msk kakao
2 msk kallt kaffe
70 g (ca 10 st) pepparkakor
275 g mjölkchoklad

1. Blanda havregryn, smör, socker, pepparkakskrydda, kakao och kaffe. Krossa pepparkakorna och blanda ner i smeten.
2. Rulla smeten till bollar. Ställ eventuellt smeten i kylen en timme så går det lättare.
3. Smält 75 g av chokladen och hacka resten fint. Lägg lite smält choklad i handen och rulla bollarna. rulla dem sedan direkt i den hackade chokladen. Lägg dem eventuellt i små pappersformar och förvara i en lufttät burk i kylen.

2 kommentarer:

  1. Det var ett bra sätt att använda sig av pepparkakor!

    SvaraRadera
  2. Ja vi hade gamla pepparkakor som låg på jobbet så de tog jag!

    SvaraRadera