Matbloggstoppen

torsdag 27 november 2014

Brytbröd med kruskakli


Har råkat köpa massor av kruskakli så jag fick googla fram recept som innehöll mycket sådant! Väldigt sällan jag inte tycker om brödrecept, bröd är så himla gott. Det här har jag tagit från Kungsören.

  • 75 g (ca 4 dl)  kruskakli
  • 650 g (ca 1,2 l) lantbrödsmjöl 4 sädesslag
  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 5 dl vatten, 37ºC (fingervarmt)
  • 1½ tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 25 g smör eller margarin, rumsvarmt
  • 1–2 msk stött anis eller fänkål
1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl av mjölet till utbakningen.
2. Arbeta degen kraftigt (ta ev mer mjöl) tills den känns smidig.
3. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar. Forma varje del till en rulle lika lång som plåten. Lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper. Skär varje längd i 8 bitar, inte för djupt. Bitarna ska hänga ihop. Låt längderna jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
5. Värm ugnen till 225ºC.
6. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar