Matbloggstoppen

torsdag 21 maj 2009

Sommartagliatelle med smält brie samt Hallonsacher



Vi är några mammor som har träffas på babysim som försöker träffas en gång i veckan. Då turas vi om att bjuda varandra på lunch och efterrätt och den personen som bjuder sköter allt. Det är verkligen jättelyxigt att komma bort till någon annan som sköter allt. Man diskar inte heller när man är bortbjuden! Eftersom vi är fyra stycken så har man det alltså jätteskönt tre av fyra gånger. Idag så träffades vi hemma hos oss och eftersom det är röd dag så var även papporna bjudna. Det var jättetrevligt och jag bjöd på Sommartagliatte med smält brie samt vitlöksbröd till lunch.

När vi var och handlade igår så kände jag att egentligen skulle jag kanske kunna göra det lite lättare för mig genom att köpa vitlöksbrödet eller i alla fall köpa ett par baguetter och göra fyllningen. Men nej, jag ska göra så mycket som möjligt själv. Jag bakar allt bröd vi äter själva och jag gör till och med min egen mandelmassa! Ibland blir jag nästan lite trött på mig själv...

Följande recept är taget från www.somerfield.co.uk och ett av mina absoluta favoritrecept. Det är enkelt att göra och smakar toppengott! Har man ätit hemma hos mig någon gång finns det stor chans att man har blivit bjuden på just detta.

300 g tagliatelle (men det går även bra med spagetti, men det känns inte lika lyxigt!)
1 squash
2 msk olivolja
1 stor hackad lök
250 g körsbärstomater, halverade
200 g brie
en halv kruka basilika

1. Skala ned squashen i ett durkslag med en potatisskalare.
2. Sätt på pastan.
3. Stek löken på låg värme i fem minuter tills den blivit mjuk. Tillsätt tomaterna och stek i fem minuter till.
4. Skär brien i tunna bitar, lägg ned dessa i stekpannan tills brien smälter.
5. Häll av pastan i durkslaget. Häll ned pastan och squashen i stekpannan och tillsätt basilikan och servera.

Efter maten bjöd jag på Hallonsacher. Första gången jag provade det receptet och det blev jättegott! Tyckte själv att denna tårta såg proffsig ut. Jag älskar verkligen hallon och kombinationen hallon och choklad är helt fantastisk tycker jag. Lite framförhållning får man dock ha med kakan eftersom både kakan och glasyren ska göras dagen innan den serveras.

Receptet är taget från "Klassiska kakor på nytt vis" av Mia Öhrn. Jag har både "Kladdkakor" och "Tårtor" av henne i bokhyllan. Den förstnämna kakboken har jag inte alls känt mig sugen på att köpa men när jag såg den på årets bokrea för 39 kronor kändes det som en ekonomisk förlust att INTE köpa den. Detta är det första recept jag provat i boken så jag är hittills nöjd med den!




Kladdkakor

200 g smör
4 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Fyllning
200-250 g hallon, färska eller frysta och tinade

Glasyr

250 g mörk choklad
2 1/2 dl vispgrädde
1 msk honung
25 g smör

Klä botten av två formar med löstagbar kant, ca 21 cm i diamater, med baklplåtspapper. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ned smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ned i äggsmeten. Fördela smeten jämnt mellan formarna och bred ut den. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter. Kakorna ska fortfarande vara kladdiga. Låg svalna och lossa formarna. Strö hallonen över den ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt stå till nästa dag.

Hacka chokladen till glasyren och lägg lägg i en bunke. Koka upp grädde och honung och häll den heta vätskan över chokladen. Rör tills chokladen smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop. Låt stelna i rumstemperatur till nästa dag.

Bred en del av glasyren i ett tunt lager över kakan. Detta för att få en jämn yta. Värm resten av glasyren i mikron i några sekunder till trögflytande. Häll glasyren över kakan och bred ut med stekspade. Låt stelna och servera med lättvispad grädde (det glömde faktiskt jag i kaoset som blir med barn, men det behövdes inte någon grädde till - detta kommer från en gräddfantast!)


6 kommentarer:

  1. Gud vad god kakan såg ut. Den måste jag prova vid tillfälle!

    SvaraRadera
  2. Det var den! Jag och Matt åt en bit till här på eftermiddagen och då tog jag lite grädde till. Det var jättegott!

    SvaraRadera
  3. Tagliatellen är supergod vet jag - den har du bjudit på mums. Kakan därmot får jag göra vid nåt tillfälle. Samuel insisterar på grädde till allt förresten. Ibland kan jag övertala honom med en klick vaniljglass till istället. Ha en jätteskön helg! Kramar

    SvaraRadera
  4. Okej, nu vattnas det rejält i munnen:) Den kakan måste jag bara göra!!! Kram

    SvaraRadera
  5. Den var lättgjord men såg mycket mer komplicerad ut och sådant gillar jag!

    SvaraRadera
  6. Du gör alltid goda kakor :) !!

    SvaraRadera