Matbloggstoppen

lördag 28 juni 2014

Glassmackor - Kakor och vaniljglass


Mycket trevlig efterrätt! Kakor och glass är en fantastisk kombination! Kan dock rekommendera att man sätter ihop dem och fryser dem igen, annars blir glassen väl lös. Receptet taget från www.coop.se.

  • 110 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl nötter, eller hackad choklad

Sätt ugnen på 175°.
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägg och vaniljpulver och vispa några minuter till.
Blanda de torra ingredienserna och häll i smörblandningen. Vispa tills det blir en deg. Plasta in och låt degen kallna i kylen 30 min.
Dela upp degen i tolv bitar och rulla till bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem något. Grädda i mitten av ugnen 15 min. Låt kallna.
Lägg en glasskula mellan två kakor, tryck till och rulla kanterna i strössel.

VANILJGLASS

  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 1 vaniljstång

Vispa ägget med elvisp och tillsätt socker lite i taget under vispning. Rör i grädde och mjölk. Skär upp vaniljstången. Skrapa ut fröna och rör ner i smeten.
Ställ in i kylen eller frysen tills smeten är ordentligt kall.
Följ instruktionerna till din glassmaskin. När glassen har samma konsistens som mjukglass häller du den i en plastbunke med lock och ställer in i frysen, minst 1 tim.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar