Matbloggstoppen

torsdag 1 december 2011

Saffransbullar med mandelmassa



Dessa bakades till första advent! Så himla goda! Jag äter bara lussekatter för att vara artig om nöden kräver. Inget jag gillar, tycker de ofta är torra. Och är de inte torra så är de menlösa i alla fall. Detta är istället grejen! Goda saffransbullar som ska räcka ända till jul. Eller kanske inte.

100 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
0,5 g saffran
50 g jäst
12-14 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör
250 g riven mandelmassa
3 msk socker

ägg och pärlsocker till ganering

Smält smöret och blanda med mjölk och saffran. Värm till fingervarmt och häll det över jästen. Rör till jästen har löst sig. Blanda ned salt, socker och mjöl. Blanda till en kladdig deg (annars gör saffranen lätt att degen blir torr). Jäs i 40 minuter. Blanda smör, mandelmassa och socker. Dela degen i tre delar och bred fyllningen på. Rulla i hop från långsidan och skär i jämna skivor. Lägg i bullformar, låt jäsa i 30 minuter. Pensla med ägg. Strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter.

2 kommentarer:

  1. Ja, mandelmassa gör dessa så saftiga och goda!

    SvaraRadera
  2. Sambon har redan satt i sig halva satsen :)

    SvaraRadera