Matbloggstoppen

lördag 21 december 2013

Matbröd med kross


Jag älskar boken "Vår bakbok", receptet är taget därifrån. Vet inte hur jag ska göra för att få tag i ett exemplar. Får hålla koll när jag ute på loppisar eller second hand. Vi äter mest grovt bröd, så ibland är det gott att alternera med lite ljusare bröd. Gott att rosta var det också!

2 dl krossad råg eller vete
4 dl vatten

5 dl mjölk eller filmjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk olja
13-14 dl rågsikt

Koka kross och vatten i ca 10 minuter, rör då och då.

Häll gröten i en bunke. Blanda i mjölk. Kontrollera att vätskan är fingervarm.

Smula ner jästen i bunken och rör om så den löser sig. Tillsätt salt, olja och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter.

Tag upp på bakbord. Dela i 2 delar. Forma till runda bröd och lätt dem på plåt med bakplåtspapper.

Jäs i 30 minuter.

Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar