Matbloggstoppen

onsdag 14 december 2011

Broccoli- och valnötsris med ingefära



Det här är nog en ny vardagsfavorit! Jättegott var det och fräscht kändes det med grönsakerna. Nästa gång byter jag nog ut valnötterna mot cashewnötter. Jag lade också till ett paket quorn för att få upp proteinhalten, men hade hellre haft i tofu om jag hade haft det hemma. Enkelt var det att göra också. Receptet är taget ur Smak för grönt.

1 blomkålshuvud
1 broccolistånd
1 knippe sticklök eller en liten purjo
1/2 röd chili
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
2 msk rapsolja
2 msk sesamolja
1 dl krossade valnötter
8 dl kokt basmatiris
salt, svartpeppar

1 dl ostronssås (finns vegetarisk)
4 dl buljong
2 tsk arrowrot (men jag använde maizena och det gick bra)


1. Skölj och dela blomkål och broccoli i små buketter. Skär tunna skivor av den översta delen av broccolistjälken. Skär sticklöken i bitar, kärna ur chilin och skiva den tunt och hacka vitlöken. Skala och strimla eller riv ingefäran.

2. Hetta upp hälften av raps- och sesamoljan ordentligt i en wok och lägg i blomkål, broccoli och lök. Stek under omrörning 2 minuter. Salta och peppra. Lägg upp grönsakerna på ett fat och håll dem varma.

3. Hetta upp resten av oljan och lägg i chili, vitlök, ingefära och de krossade valnötterna. Stek en minut under omrörning. Häll i riset och låt allt bli genomvarmt. Rör hela tiden. Blanda ner grönsakerna och smaka av med mer salt och peppar.

4. Lägg upp riset i en skål och håll varmt.

5. Koka upp ostronsås med buljongen. Red med arrowrot. Häll såsen över blomkålen och broccolin och servera genast.

2 kommentarer:

  1. Det var jättegott! Nästa gång kör jag nog råris för en lite mer hälsosammare variant!

    SvaraRadera