Matbloggstoppen

lördag 10 december 2011

Lasagne med fetaost och soltorkad tomat



Supergod lasagne! Om det är så att ni har börjat tröttna på julmaten alltså. Kanske vill ta en liten paus från den en dag? Gör då denna! Jättegod lasagne, mycket smakrik. Lasagne är så himla bra bjudmat. Lätt att förbereda och sedan bara kasta in i ugnen när det passar. Receptet är taget från boken "Vegetarisk husmanskost".


ca 300 g lasagneplattor
2 dl soltorkade tomater
200 g fetaost
2-3 dl riven ost
Spenatsåsen
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
olivolja
300 g hackad, fryst spenat
400 g krossade tomater
1 msk chilisås
1 krm chilipeppar
1 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
Bechamelsås
9 dl mjölk
1 dl mjöl
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
riven muskotnöt

Börja med spenatsåsen. Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Fräs det i olivolja. Till­sätt den frysta spenaten. När den har tinat, tillsätt kryddorna, de krossade tomaterna och chilisåsen. Låt det puttra några minuter.

Börja under tiden med bechamelsåsen. Vispa mjölet med lite av mjölken. Värm resten av mjölken och vispa sen i mjöl­blandningen. Vispa tills såsen tjocknat. Krydda med riven muskotnöt, svartpeppar och salt.

Klipp de soltorkade tomaterna i bitar och koka ca 5 minuter i vatten. Riv osten och smula fetaosten.

Häll knappt hälften av bechamelsåsen i en ca 25x35 cm stor form. Varva lasagne­plattor, spenatsås, smulad fetaost och sol­torkade tomater i tre lager. Avsluta med ett fjärde lager plattor och täck med bechamelsås och den rivna osten. Grädda 25-30 minuter i 225°.

2 kommentarer: