Matbloggstoppen

lördag 12 februari 2011

Mjölkchokladkaka med nougat



Jag fortsatte med boken "Kladdiga kakor" och gjorde en mjölkchokladkaka med nougat. Receptet sade att den skulle dekoreras med makadamianötter, men jag gjorde kakan lite mer barnvänlig och hällde på lite roliga sockerbokstäver istället. Kakan var god, men jag tror nog att den varit godare om man använt mörk choklad. Tycker att kakor med mjölkchoklad blir lite "mesiga" i smaken.

200 g smör
250 g finhackad mjölkchoklad
1 dl socker
1 ½ dl råsocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
100 g nougat
50 g finhackade rostade makadamianötter

Sätt ugnen på 200°.

Lägg ett bakplåtspapper över en springformsbotten, ca 24 cm i diameter, och fäst ringen över.

Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält lägger du i chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt socker, råsocker och ägg under omrörning. Häll eller sikta i vaniljsocker och mjöl. Rör om.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna. Smält nougaten försiktigt på låg värme i vattenbad eller mikro. Bred ut nougaten över kakan och strö över makadamianötterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar