Matbloggstoppen

söndag 27 februari 2011

Nordafrikansk paprika-böngryta



Kidneybönor och paprika passar väldigt bra ihop. Denna gryta är god vardagsmat. Nyttigt och lättlagat. Receptet är taget från www.dn.se men jag har ändrat lite på kryddningen. Receptet är för två personer.

2 röda paprikor
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk paprikapulver
1 burk krossade tomater eller 4-5 hackade färska med skalet borttaget
1 burk röda bönor (kidney beans)
1/2 tsk sambal oelek eller harissa
1/2 tsk salt
2 msk hackad koriander eller persilja
ev 2 msk hackade blad av grönmynta

Tärna paprikan, hacka löken, krossa och hacka vitlöksklyftorna, skiva selleristjälkarna. Värm olja i en stor stekpanna eller wok och stek grönsakerna över hög värme under ständig omrörning, tills de är mjuka. Strö över spiskummin, koriander och paprika och stek ytterligare någon minut.

Tillsätt tomaterna, sambalkrydda eller annan stark pepparkrydda efter smak och salt. Lägg på ett lock och låt sjuda 10-15 minuter. Rör ner de avrunna bönorna och koka tills allt är varmt. Strö över färsk koriander eller persilja och ev mynta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar