Matbloggstoppen

torsdag 17 februari 2011

Valnötsbröd



Nötter i bröd är mumsigt! Så är även detta bröd. Nästa gång så kommer jag nog skålla grahamsmjölet, det blev aningen smuligt. Jättegott var det att rosta också. Receptet är taget från Hemmets Journal, där snålade de lite på nötterna tyckte jag. Jag ökade upp nötmängden till 75 gram.

50 g jäst
5 dl vatten 37°
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl
50 g valnötter

1. Smula ner jästen i en skål. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp.
2. Häll i resten av vattnet, olja, salt, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in lätt krossade valnötter. Dela degen i två bitar och forma till två avlånga limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
4. Snitta bröden med vass kniv. Sätt in bröden i ugnen på 250° och sänk värmen till 200°. Grädda bröden i ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar