Matbloggstoppen

fredag 11 november 2011

Husets linssoppa



Linssoppa är riktigt bra mat tycker jag. Utmärkt sätt att få i sig massor av protein för en vegetarian. Med ett gott bröd står man sig länge. Denna gången blev det med gröna linser, receptet är taget från www.tasteline.com. Det slår dock inte soppa på röda linser tycker jag.

2 dl gröna linser
3 st potatisar
1 stor gul lök
2 msk olivolja
3 msk paprikapulver
1 l vatten
1 burk krossade tomater
1 st lagerblad
2 buljongtärningar
1 tsk salt
1 msk honung
2 st vitlöksklyftor
oregano
bladpersilja

1. Lägg linserna i blöt i rikligt med vatten i 2 timmar eller mer. Slå sedan av vattnet och skölj linserna i durkslag. Ställ åt sidan.

2. Skala potatisarna och skär dem i små kuber. Skala och hacka löken. Fräs löken i olivolja i en rymlig kastrull. Ha inte för stark värme, löken ska inte brynas, i stort sett bara mjukna. Pudra över paprikapulvret och rör om. Lägg i potatisen och de blötlagda, avrunna linserna.

3. Slå i vatten och krossade tomater. Lägg i lagerblad och buljongtärningar. Vänta med saltet. Koka under lock i 30 minuter. Salta mot slutet med knappt 1 tsk salt. Smaksätt också med honung, pressad vitlök och ev oregano.

4. Strö generöst med hackad bladpersilja över soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar