Matbloggstoppen

lördag 31 december 2011

Tårta med Bailyesgrädde



Kanske en tårta för nyår? Ni hinner ännu! Den var jättegod, lite annorlunda. Det enda var att jag kände att fyllningen inte var riktigt "rätt". Det blev inte tillräckligt söt. Funderar på om man skulle byta ut marmeladen mot nutella eller kanske någon söt sylt? Och herregud vad gott det där mandelkrosset var, det hade man kunnat äta som godis! Receptet är taget från www.matklubben.se.

Och detta blir mitt bidrag till Månadens sötsak hos Söta saker. För det var ju extra allt. Smaksättning i grädden, gott kross på grädden och ett lager marmelad i kakan.

Botten:
100 g mörk choklad
100 g smör, rumstempererat
1½ dl strösocker
3 ägg
3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
1 dl aprikosmarmelad
3 dl vispgrädde
3 msk Baileys likör
1 msk strösocker

Mandelkross:
50 g hackad mandel
1 dl strösocker

Börja med bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen på svag värme i en kastrull. Vispa smör och socker vitt och poröst. Rör sedan ner äggen, ett i taget. Rör även ner den smälta chokladen samt mjöl och bakpulver.

Smöra och mjöla en form, ca 20 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna.

Gör mandelkrosset. Hacka mandeln fint, med eller utan skal. Smält sockret i en vid panna under omrörning. Rör försiktigt ner den hackade mandeln när sockret är ljusbrunt.

Olja ett bakplåtspapper. Häll ut blandningen på pappret och låt det stelna. Krossa sedan mandelsockret i små bitar.

Dela bottnen i två delar och bred rikligt med aprikosmarmelad på den ena delen.

Vispa grädden och smaksätt den med Baileys och socker. Bred ut 1/3 av gräddkrämen över aprikosmarmeladen och lägg på tårtlocket.

Bred ut resten av gräddkrämen på tårtlocket och runtom tårtan. Garnera till sist tårtan med mandelkrosset.

2 kommentarer: