Matbloggstoppen

fredag 28 januari 2011

Lagom lyxig müsli


Att göra sin egen müsli är mycket godare än någon du kan köpa och du vet precis vad som är i den. Jag tror också att det måste vara billigare, men jag har faktiskt inte räknat ut något kilopris på den. Receptet är taget ur "Kärlek, oliver och timjan", en oerhört vacker kokbok. Den är superlätt att göra, men lite tidskrävande eftersom jag alltid gör satsen minst två gånger!

5 dl rågflingor
5 dl havregryn
100 g mandel, valnötter eller hasselnötter
2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor (funkar också med riven kokos)
1 dl hela linfrön
1 dl råsocker
2 dl vatten
5 msk neutral matolja (ej olivolja)
2-
3 dl mjuka russin

Hacka mandel eller nötter grovt. Lägg i en rymlig bunke tillsammans med rågfingor, havregryn, solroskärnor och kokosflingor, linfrö och socker. Blanda runt. Vänta med russinen.

Värm ugnen till 200 grader. Blanda vatten och olja och stänk över blandningen i bunken. Krama lite lätt med handen så att fukten tränger in. Bred sedan ut det hela i en lätt smord, stor långpanna.

Sätt in pannan mitt i ugnen i 20-30 minuter. Passa noga under tiden så den inte bränns. Ta ut pannan minst tre gånger och rör om så müslin blir jämnt rostad.

Låt kallna. Blanda ned russinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar