Matbloggstoppen

lördag 5 februari 2011

Rostbröd (formbröd)



En av mina kollegor frågade mig varför jag inte bakar mitt eget rostbröd. Jag har fått för mig att det är svårt men efter att ha bakat två limpor så måste jag säga att det var väldigt lättbakat. Och givetvis godare än det sladdriga brödet man köper. Receptet taget ur "Rutiga kokboken".

1/2 dl olja
6 dl vatten
50 g jäst
3 tsk salt
2 tsk socker
ca 1 1/2 l mjöl

Värm vatten och olja till 37 grader. Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet, salt och socker. Rör i mjölet. Arbeta degen tills den blivit smidig. Låt jäsa i 30 minuter.

Forma degen till två släta sprickfria längder. Lägg dem i smorda raka formar (á 1 1/2 liter). Låt jäsa i 30 minter. Grädda i 200-225 grader i 30 minuter. Pensla de nygräddade bröden med vatten.

2 kommentarer: