Matbloggstoppen

tisdag 9 mars 2010

Knubbiga surdegslimpor



Och vad gör man då av surdegen? Jo, jag använde mig av receptet på påsen (Kungsörnens grova rågmjöl) och gjorde knubbiga surdegslimpor. Supergoda! Håller ihop jättebra och hade mycket god smak.

13 dl ljummet vatten
1 1/2 dl surdeg
25 g smör, rumsvarmt (jag använde 1 1/2 msk olja)
25 g jäst
1 1/2 msk salt
1 msk sirap
1 msk stött kummin
1,3 l grovt rågmjöl
2 l vetemjöl

1. Häll vattnet i en degbunke. Blanda ner alla ingredienser.
2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timma.
4. Knåda degen smidig och dela i fyra delar. Forma varje del till en fyrkantig limpa. Lägg alla limpor i en smord långpanna, en i varje hörn. Pensla med vatten och strö över rågmjöl.
5. Låt limporna jäsa övertäcka med bakduk i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
7. Låt limporna kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar