Matbloggstoppen

söndag 7 februari 2010

Grovt rågmjölsbröd med rosmarin



Jag har ett par recept som ligger på lut som jag inte har bloggat om ännu. Se datumet på fotot ovan! Det kom till pass idag då inget spännande kulinariskt har skett. Skulle egentligen varit del av en tre rätters middag men eftersom jag är dunderförkyld så blev det inget av det. Dagen har istället tillbringats i ett liggande tillstånd och jag har nu ont i ryggen av att ha legat så mycket. Det känns inte som det värsta är över ännu, så det här blir nog tillståndet några dagar till. Jag avskyr att vara sjuk!

Receptet är taget ur "Vegetariskt - Mat från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal". Jättegott bröd och en perfekt liten värdinnegåva om man ska bort någonstans och vill ha något hemmagjort med sig.


5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk flytande honung
1 msk salt
7 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
olja till pensling och formar
2 tsk flingsalt
2 tsk torkad rosmarin

Rör ut jästen i lite av vattnet och tillsätt honung, salt, resten av vattnet och det nästan allt mjöl (Spara lite av rågmjölet till utbakningen). Blanda ihop allt och låt degen jäsa i 45 minuter.

Mjöla bakbordet och knåda degen. Dela i två delar,
vrid dem gärna lite och lägg dem i oljesmorda formar.
Pensla med olja och strö över flingsalt och rosmarin.

Låt bröden jäsa till dubbel storlek (ca: 45 minuter). Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda bröden i mitten av ugnen ca 30-40 minuter.

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Stämmer det att det ska vara en matsked salt?
    Mvh Frida

    SvaraRadera
  2. Japp, det stämmer! Man ska inte vara rädd för salt i bröd!

    SvaraRadera
  3. Testade just receptet. Enkelt, lätt och superfluffiga härlrliga bröd!

    SvaraRadera