Matbloggstoppen

måndag 22 juni 2009

Apelsin-chokladkaka



Jag har massor av kakrecept som ligger och väntar på att jag ska testa dem. Detta recept har jag velat göra hur länge som helst, men det har inte blivit av förrän nu. Den innehåller apelsinjuice och det är ju inte alltid man har det liggandes hemma. Den var god, men jag hade hoppats på en starkare apelsinsmak. Apelsin och choklad är ju så gott ihop! Precis som banan och choklad eller hallon och choklad.

150 g smör
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl koncentrerad apelsinjuice
100 g mörk choklad

Smörj och bröa en avlång form, ca 1 1/2 liter. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner blandningen växelvis med juicen i smeten. Hacka blockchokladen grovt och rör ner den i smeten. Häll den i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40-50 minuter.



Receptet är taget ur Sju sorters kakor. Jättebra grundbakbok och finns väl i alla svenska hem skulle jag villa tro. Kul också att den faktiskt finns översatt till engelska. Jag har själv gett bort några exemplar av den till utländska kompisar.

1 kommentar: