Matbloggstoppen

fredag 12 juni 2009

Bullar



Sista baket hemma hos mamma var bullbak. Måste säga att mina bullar är supergoda. Hemligheten är mycket smör och mycket socker. Man ska absolut inte snåla på vare sig fett eller sötman. Bullar är ju inte nyttigt i alla fall så det är ingen idé att hålla igen med det som får bullar att smaka riktigt gott. Annars är jag lite försiktig med bullar när jag själv inte har bakat dem, det är väldigt ofta man får äta torra bullar annars...



150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl socker
3 tsk kardemummakärnor
ca 1,3 l mjöl

Fyllning:
2 dl socker
200 g smör
3 msk vaniljsocker eller 6 tsk kardemummakärnor, stötta

Smält smör i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker, stötta kardemummakärnor och så mycket mjöl att degen blir fast när man bakat in mjölet. Låt degen jäsa i 45 minuter.



Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka. Bred på fyllningen. Rulla ihop kakan. Dela i ca 12 bitar. Lägg på plåt och låt jäsa i ca 45 minuter.




Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 8-12 minuter.



Mamma hade inga bullformar. Jag bakar alltid bullar med bullformar, annars rinner ju allt det goda ut!



Husmorstips ett: Blanda alltid smör, socker och smaksättningen istället för att bred på smör och sedan strö på socker och smaksättning. Då "rasar" inte fyllningen ned lika mycket.

Husmorstips två: Det går alltid åt mer än ett ägg när man penslar så knäck för all del två. Det finns inget värre än att ägget tar slut. Det blir inte snygga bullar av det... Häll dessutom i en knivsudd salt, det gör ägget lättare att pensla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar