Matbloggstoppen

torsdag 14 januari 2010

Roulad med svamp



Denna bild gör absolut inte maten rättvisa! Denna rätt gör jag bara på jul och påsk. Mycket festligt. När jag gör den till påsk ska jag ta lite bättre bilder och kanske lite bilder under själva tillagningen. Den är jättegod, det tycker alla som smakar den! Lyxigast är att fylla den med kantareller men eftersom min sambo inte gillar det fyller jag halva med kantareller och halva med champinjoner.

Receptet är taget ur Rose Elliot "Vegetarian supercook".

Roulad
20 g slätbladig persilja
175 g färskost (har ibland använd den smaksatta färskosten även i smeten och det blir jättebra)
175 gruyère ost (funkar även med parmesan), fint riven
4 ägg, gula och vita separerade
Salt, peppar

Fyllning
1 msk olivolja
500 g svamp (mycket gott med kantarell men fungerar också bra med champinjoner)
4 vitlöksklyftor, fint hackade
150 g vitlök/kryddsatt färskost
1-2 msk kokande vatten

1. Klä en 23x33 cm ugnsform med bakplåtspapper
2. Hacka persiljan och spara hälften till garnering. Lägg resten i en stor skål tillsammans med färskost, ost och äggulor. Blanda, salta och peppra.

3. I en annan skål vispas äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ned dem i ostsmeten.
4. Häll ned smeten i ugnsformen och sprid ut den jämnt i formen. Grädda i 200 grader i 12 minuter tills den är gyllene.
5. Stek svampen.
6. Ta ut rouladen (går bra att låta den svalna lite först) och lägg ett bakplåtspapper på en plan yta. Stjälp upp rouladen på denna och dra av pappret som den gräddats på.

7. Blanda färskosten till fyllningen med lite hett vatten så den blir lättare att arbeta med, bred den över rouladen. Lägg på svampen. Rulla ihop den som man gör med en rulltårta.

8. Lägg roulade på en ugnsfast serveringsfat.
9. Om den ska serveras direkt så värm den i 5-10 minuter i 200 grader. Ska den serveras senare så gräddas den i 10-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar