onsdag 27 april 2011
16 nyttiga frallor
Detta recept hittade jag i "Brödglädje". Har svårt att tycka att frallor är speciellt nyttiga om man häver i 1 dl socker i dem. Jag gav receptet en chans i alla fall. De blev goda, men nästa gång lär jag dra ner på sockermängden rätt så rejält. Tycker inte om så sött bröd. Fick ta i rätt så mycket mer mjöl än vad receptet anger.
6 dl mjölk
1 dl rårörsocker
2 dl grovt rågmjöl
3 dl havregryn
50 g jäst
1 dl flytande margarin
5 dl rågsikt
1 dl vetemjöl + lite till utbakning
Ställ fram alla ingredienser i god tid så att de är rumstempererade. Blanda mjölk, rårörsocker, grovt rågmjöl och havregryn och låt svälla i 15 minuter. Rör ut jästen i blandningen och tillsätt flytande margarin, rågsikt och vetemjöl. Bearbeta degen ordentligt och låt den jäsa under duk i en timme.
Ta upp degen på bakbordet och knåda in lite mer vetemjöl. Dela den i två halvor och varje halva i åtta delar som formas till små runda bröd. Lägg dem på plåt, täck med duk och låt dem jäsa i trekvart. Grädda dem i 200 grader varm ugn, mitten av ugnen, i ungefär en kvart. Pensla bröden med vatten genast när de kommer ut, och låt dem sedan kallna under duk.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej! Hoppas påsken varit bra! Jo, kakan var jättegod. Lite för söt för min smak och sedan tror jag att vill testa göra dom utan apelsin. Får en 7a i betyg av mig. Kram
SvaraRaderaJag förstår knappt uttrycket "för sött". Gillar du inte apelsin i kakor?? Vad är fel på dig? Kram!
SvaraRadera