Matbloggstoppen

onsdag 27 april 2011

16 nyttiga frallorDetta recept hittade jag i "Brödglädje". Har svårt att tycka att frallor är speciellt nyttiga om man häver i 1 dl socker i dem. Jag gav receptet en chans i alla fall. De blev goda, men nästa gång lär jag dra ner på sockermängden rätt så rejält. Tycker inte om så sött bröd. Fick ta i rätt så mycket mer mjöl än vad receptet anger.

6 dl mjölk
1 dl rårörsocker
2 dl grovt rågmjöl
3 dl havregryn
50 g jäst
1 dl flytande margarin
5 dl rågsikt
1 dl vetemjöl + lite till utbakning

Ställ fram alla ingredienser i god tid så att de är rumstempererade. Blanda mjölk, rårörsocker, grovt rågmjöl och havregryn och låt svälla i 15 minuter. Rör ut jästen i blandningen och tillsätt flytande margarin, rågsikt och vetemjöl. Bearbeta degen ordentligt och låt den jäsa under duk i en timme.

Ta upp degen på bakbordet och knåda in lite mer vetemjöl. Dela den i två halvor och varje halva i åtta delar som formas till små runda bröd. Lägg dem på plåt, täck med duk och låt dem jäsa i trekvart. Grädda dem i 200 grader varm ugn, mitten av ugnen, i ungefär en kvart. Pensla bröden med vatten genast när de kommer ut, och låt dem sedan kallna under duk.

2 kommentarer:

  1. Hej! Hoppas påsken varit bra! Jo, kakan var jättegod. Lite för söt för min smak och sedan tror jag att vill testa göra dom utan apelsin. Får en 7a i betyg av mig. Kram

    SvaraRadera
  2. Jag förstår knappt uttrycket "för sött". Gillar du inte apelsin i kakor?? Vad är fel på dig? Kram!

    SvaraRadera