Matbloggstoppen

måndag 25 april 2011

Havrekakor



Fortfarande mätt på all påskmat och allt påskgodis. Var hos mamma över påsk och tyvärr glömde jag kameran hemma i stressen som uppstod så det blir inga bilder av påskmaten. Kan tala om att vi åt:

-marinerad quorn (jättgott, det lär dyka upp på bloggen här vid något annat buffétillfälle)
-paj med ruccola och soltorkade tomater (jättegott recept, kommer göra själv snart)
-medelhavsgratäng
-champinjonsallad (mycket populär hos lilltjejen)
-vegetariska köttbullar

Sedan skulle mamma ha gjort smördegsinbakad fetaost men det glömde hon tyvärr.

Så nu är det lite nyttigare mat som gäller! Då passar dessa havrekakor mycket bra. De var lite sega och goda. Älskar fänkål! Receptet är taget ur "Brödglädje".

5 dl vatten
2 dl havregryn
3 tsk salt
50 g jäst
1 msk fänkål
4 dl grovt rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl

Koka upp vatten, gryn och salt. Rör om och låt svalna till fingertemperatur. Smula ner jästen och tillsätt övriga ingredienser. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa i 45 minuter. Ta upp degen och knåda den. Dela i sex delar. Rulla till bullar och kavla ut till kakor. Lägg på plåtar och nagga med gaffel. Låt jäsa 30 minuter. Grädda i 200 grader i 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar