söndag 5 juli 2009
Focaccia
Focaccia är ett väldigt gott bröd tycker jag. Inget som man sitter och äter till vardags men när man har folk över på middag eller om man ska på picknick är det toppen! Denna gång gjorde jag utan smaksättning enligt följande recept:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
8-9 dl vetemjöl
olivolja
flingsalt
1. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Tillsätt lite mjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i ca 5 minuter.
3. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter.
4. Häll upp degen på bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är ca 1 1/2 cm tjocka.
5. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i botten i ca 30 minuter.
6. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt.
7. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i ca 10 minuter i 200 grader.
Receptet är taget ur "A piece of cake" av Leila Lindholm.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar