Matbloggstoppen

måndag 5 oktober 2009

Gott rågbröd



Sedan var det åter dags för brödbak. Denna gång hittade jag på receptet själv. Har ingen aning om hur mycket vetemjöl jag använde. Det är bara att hälla på tills det blir en fast och bra deg!

1 dl vetekross
1 dl vatten
5 dl vatten
50 g jäst
3 tsk salt
3 msk olja
3 dl fint rågmjöl
vetemjöl

Koka upp kross och 1 dl vatten. Häll i 5 dl vatten och låt degvätskan bli fingervarmt. Smula ned jästen i en bunke. Lös upp med lite degvätska. Häll på resten av vätskan. Tillsätt salt, olja och rågmjöl. Tillsätt så mycket vetemjöl som behövs så att det blir en hanterbar deg. Låt jäsa i ca 1 timme. Forma till ca 16 bullar. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda i ca 15 minuter i 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar