Matbloggstoppen

måndag 8 augusti 2011

Lingonbröd - LättlagatBebisen var bara nöjd om jag hade honom på armen. Själv ville jag baka, så då föll valet på detta lingonbröd som gick alldeles utmärkt att baka med bara en hand! Sedan såg jag att Söta saker hade "lättlagat" som utmaning för månadens sötsak och då tänkte jag att då kan jag ju lika gärna vara med i det också! Första gången jag deltar, trots att jag redan från början tyckte det var en utmärkt idé och lovade mig själv att vara med varje månad. Jaja, detta kanske är startskottet för mig?

Brödet var väldigt gott, men inte tillräckligt salt. Nästa gång ökar jag upp mängden till minst det dubbla. Osäker på var receptet kommer från ursprungligen. Tänker att detta blir nog ett gott bröd till jul...

3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl linfrö
1/2 tsk salt
3 dl fil
1/2 dl brödsirap
1 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Blanda i resterande ingredienser. Häll smeten i en smord avlång form (2 liter). Grädda i 50 minuter. Ta bort formen, vänd brödet och grädda i 10 minuter till. Svep in i handduk och låt stå till nästa dag.

2 kommentarer:

  1. Brödet låter onekligen supergott! Det kanske även går att baka om man har en 2-åring som springer runt kring ens fötter...

    SvaraRadera
  2. Det går säkert utmärkt! Det rörs ihop i en hast och sedan sköter det sig själv i ugnen medan du springer efter 2-åringen! :)

    SvaraRadera