Matbloggstoppen

måndag 1 augusti 2011

Mitt surdegsbrödÄven detta brödrecept tog jag ur "Familjens stora sunda kokbok". Gott! Däremot blev det aningen salt då jag som vanligt höjde saltmängden... Jag tycker att 1 msk salt till 5 dl brödvätska är normen, men i detta fall blev det faktiskt lite för salt. Inte så att man inte kunde äta det, men faktiskt så att man anade för mycket salt där i bakgrunden.

Fördeg:
1/2 paket jäst
2 dl ljummet vatten
2 dl grovt rågmjöl

3 dl ljummet vatten
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Dag 1: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör så att jästen löser sig. Blanda ner mjölet. Täck bunken med gladpack och låt vila i rumstemperatur till dagen därpå.

Dag: Tillsätt vatten, sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop och låt degen jäsa i 30 minuter. Kavla degen till en fyrkantig kaka, ca 30x40 cm. Rulla ihop degen som en rulltårta och forma som en stor giffel. Lätt på plåt och låt jäsa i 30 minuter. Strö över lite grovt rågmjöl och grädda i 175 grader i 45 minuter.

2 kommentarer:

  1. Detta är inget recept på surdegsbröd, utan ett recept på bröd med lång viltid :) Det är säkert gott, men det är inte något surdegsbröd.

    För att det ska bli surdeg måste man ha lite surdegsstart från början och då kan man skippa jästen.

    SvaraRadera
  2. Detta recept är som sagt var taget ur en kokbok - inte jag som bestämmer vad brödet heter eftersom jag inte har kommit på receptet. S,jälv har jag koll på vad ett surdegsbröd är :)

    SvaraRadera