Matbloggstoppen

fredag 25 mars 2011

Khao pat - thailändskt stekt ris



Detta käcka recept tog jag ur ett nummer av Vi föräldrar. Jättelätt och väldigt gott. Skulle lika gärna kunna ha uteslutit äggen faktiskt därför lade jag det som veganrecept. Tyckte inte att de tillförde något. Supergott med att pressa lite lime över.

1 liten purjolök eller ett knippe vårlökar
2 morötter
1 klyfta vitkål, 100 g
2 vitlöksklyftor
200 g tofu
2 msk ljus soja
3 msk vegetarisk ostronsås (finns i asiatiska butiker)
2 tsk socker
olja
7-8 dl kokt ris (motsvarar 2 dl okokt. Jag använde råris men jasmin är väl det mest autentiska)
ev 3-4 ägg
färsk koriander (missade jag helt!)
lime, gurka, tomat till servering

1. Skär purjon i skivor. Riv moroten grovt. Strimla kålen. Finhacka vitlöken. Skär tofun i små bitar.
2. Blanda soja, ostronsås och socker i ett glas.
3. Hetta upp olja i en wokpanna. Stek tofun och lägg på en tallrik.
4. Häll mer olja i pannan och fräs grönsakerna. Tillsätt ris och häll över sojablandningen. Rör om och låt fräsa ihop. Tillsätt tofun.
5. Tillsätt äggen. Fös undan riset så att botten av pannan syns, knäck ett ägg i taget, låt stela lite i pannan och rör ut det i riset så att äggbitarna blandar sig. Klipp över koriander och servera med lime och grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar