Matbloggstoppen

torsdag 1 september 2011

Havretekakor



Sambon ville ha tekakor så det fick det bli i brödväg. Receptet tog jag från www.matklubben.se. Jättebra sida! Mycker inspiration där. Tycker också att deras medlemsutskick är väldigt bra. Vad jag dock ska ta itu med i brödväg är surdegsbröd nu. Det är verkligen dags att sätta in en hårdare stöt där.

5 dl vatten
2 ½ dl havregryn
50 g margarin
50 g jäst
1 tsk salt
1-2 msk socker
ca 10 dl vetemjöl special (det går bra med vanligt vetemjöl också)

Koka upp vattnet. Lägg havregrynen i degbunken och slå det kokande vattnet över. Klicka i margarinet. Rör om och låt svalna i rumstemperatur till ca 37 grader.
Smula ner jästen i havregrynsblandningen och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt och socker. Blanda väl och tillsätt det mesta av vetemjölet. Bearbeta degen till en smidig deg. Strö över lite mjöl. Täck degen och låt den jäsa ca 30 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 längder. Skär varje längd i 8 bitar och rulla till släta bullar. Platta ut dem med handen tills det blir kakor som är ca 1-1 ½ cm tjocka. Lägg tekakorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga och jäs i ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna övertäckta med en handduk på ett galler eller på en handduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar