Matbloggstoppen

tisdag 27 september 2011

Indisk grönsaksgryta



Denna rätt var vi inte alls eniga om hemma. Lilltjejen tyckte att den var äcklig (det tycker hon dessvärre om mycket i den perioden hon är inne i nu). Sambon tyckte att den var ok och att den hade passat bättre som en sidorätt. Jag därimot tyckte att den var alldeles underbar! Så fräsch och god och jag älskade smaken av fänkål och den knapriga blomkålen. Hade kunnat göra en jättestor sats och käkat på i flera dagar. Receptet är från www.dn.se och det är tydligen Anna Bergenströms recept så det säger en hel del! Jag drog ner lite på cayennepepparen men nästa gång kör jag full styrka!

6 medelstora kokta potatisar (250 g)
1 blomkålshuvud (ca 450 g)
6 fina medelstora tomater (ca 400 g)
2 inte för stora morötter (ca 250 g)
2-3 msk neutral olja
ca 3 cm färsk ingefära i små, små kuber
6 skalade vitlöksklyftor, fint hackade
1 tsk hel spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk hela bruna senapsfrön
1 tsk stött koriander
1/2 tsk kajennpeppar - eller lite mer
1-1 1/2 tsk salt
20 sockerärter eller 2 dl små gröna ärter
ca 1/2 tsk Garam Masala

Skala de kokta potatisarna, skär dem i klyftor på längden. Dela den råa blomkålen i buketter. Skala tomaterna (genom att doppa dem cirka 2 minuter i kokande vatten). Dela dem och peta bort kärnorna. Skala och slanta morötterna. Hacka tomaterna grovt. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Mät upp alla övriga kryddor.

Hetta sedan upp en wok, lägg i 1 msk av oljan och stek först potatisen tills den får fin färg. Ta upp potatisarna och lägg dem åt sidan. Stek den råa blomkålen några minuter - lägg den också åt sidan.

Häll lite mer olja i woken, stek alla torra kryddor under omrörning 1/2 minut, lägg i vitlök och ingefära. Salta och rör om. Tillsätt tomaterna, rör om och låt sedan det hela koka 6-7 minuter under lock. Lägg i morötterna. Koka i 4 minuter till.

Vänd sist ner potatisen och blomkålen och sockerärterna (eller frysta gröna ärter) och låt puttra under lock på svag värme cirka 6 minuter. Rör om varsamt ett par gånger under tiden. Smaka av.

2 kommentarer: