Matbloggstoppen

måndag 26 september 2011

Morotskaka



Jag fullkomligt älskar morotskaka och har gjort ända sedan den gången då jag som 20 årig au-pair fick smaka denna ljuvliga kaka för första gången. Min uppväxt hade mest präglats av tråkiga sockerkakor och en och annan kärleksmums (som vi kallade snoddas) och jag var helt och hållet såld när jag fick smak på morotskakan. Detta recept är taget ur A piece of cake. Leila hävdar att det är det ultimata receptet men jag måste säga att jag har ännu inte träffat på en hembakad morotskaka som jag inte tyckt om. Ska dock ställa den mot Två systrars sötas kaka inom snar framtid.

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja/rapsolja
4 1/2 dl rårivna morötter

Cream Cheese Lime Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.

Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten, Försiktigt och ej med elvisp.

Tillsätt olja och rårivna morötter.
Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter.
Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna.

Frosting:
Vispa alla ingredienser krämigt.
Bred frostingen över kakan.

2 kommentarer:

  1. Ja, morotskaka är så gott! Här är mitt favoritrecept på morotskaka:
    http://hovkonditorn.blogspot.com/2010/11/svenska-dagen-finnish-swedish-heritage.html

    SvaraRadera
  2. Tack! Såg att du hade rulltårta också, det ska provas!

    SvaraRadera