På kanelbullens dag tycker jag inte man behöver baka just kanelbullar. Istället passar jag på att testa ett recept med vit choklad och lime. Sambon är väldigt förtjust i just vit choklad. Tyvärr tyckte jag att den smaken försvann och att limen helt och hållet dominerade. Goda var de i alla fall! Halva satsen ligger i frysen och väntar på min pappas kalas då han firar att han gått i pension. Receptet är taget från denna blogg.
150 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar
1 dl socker
2 tsk kardemumma, stött
1/2 tsk salt
12-15 dl vetemjöl
1 ägg
pärlsocker
Smula jästen i en bunke eller assistent. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm vätskan fingervarmt (ca 37 grader). Häll vätskan i bunken med jästen och vispa tills jästen löst sig. Tillsätt krademumma, socker och salt. Rör om ordentligt. Arbeta in mjölet lite i taget tills degen är mjuk och smidig men släpper från kanterna på bunken eller assistenten. Låt jäsa i ca 3o minuter under bakduk.
Fyllning med vit choklad och lime
200 g smör
2 dl socker
200g vit choklad
Skal från 3 limefrukter
Saften från 1 limefrukt
Smöret måste vara mjuk, rumstempererat eller lätt micrat innan. Vispa det slätt med elvisp. Hacka chokladen och vispa ner den med sockret. Riv ner limeskal i fyllningen och limesaften.
Dela bulldegen i två delar. Kavla ut den ena delen till en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Rulla ihop delen till en rulle och skär ca 2-3 cm stora bitar. Lägg dem i formar på en plåt. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och häll över pärlsocker. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter. Degen räcker till 40 st bullar.
Låter gott med choklad och lime! Jag har bakat nattjästa kanelbullar :)
SvaraRaderaTja, lime smakade det i alla fall :)
SvaraRadera