Matbloggstoppen

tisdag 4 oktober 2011

Bullar med vit choklad och lime



På kanelbullens dag tycker jag inte man behöver baka just kanelbullar. Istället passar jag på att testa ett recept med vit choklad och lime. Sambon är väldigt förtjust i just vit choklad. Tyvärr tyckte jag att den smaken försvann och att limen helt och hållet dominerade. Goda var de i alla fall! Halva satsen ligger i frysen och väntar på min pappas kalas då han firar att han gått i pension. Receptet är taget från denna blogg.

150 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar
1 dl socker
2 tsk kardemumma, stött
1/2 tsk salt
12-15 dl vetemjöl
1 ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke eller assistent. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm vätskan fingervarmt (ca 37 grader). Häll vätskan i bunken med jästen och vispa tills jästen löst sig. Tillsätt krademumma, socker och salt. Rör om ordentligt. Arbeta in mjölet lite i taget tills degen är mjuk och smidig men släpper från kanterna på bunken eller assistenten. Låt jäsa i ca 3o minuter under bakduk.

Fyllning med vit choklad och lime
200 g smör
2 dl socker
200g vit choklad
Skal från 3 limefrukter
Saften från 1 limefrukt

Smöret måste vara mjuk, rumstempererat eller lätt micrat innan. Vispa det slätt med elvisp. Hacka chokladen och vispa ner den med sockret. Riv ner limeskal i fyllningen och limesaften.

Dela bulldegen i två delar. Kavla ut den ena delen till en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Rulla ihop delen till en rulle och skär ca 2-3 cm stora bitar. Lägg dem i formar på en plåt. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och häll över pärlsocker. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter. Degen räcker till 40 st bullar.

2 kommentarer:

  1. Låter gott med choklad och lime! Jag har bakat nattjästa kanelbullar :)

    SvaraRadera
  2. Tja, lime smakade det i alla fall :)

    SvaraRadera