Matbloggstoppen

måndag 17 oktober 2011

Favoritkakan eller "Halvkilochokladskakan"Varning för kalorier! Här var det obscent mycket choklad. Ett halvt kilo... Den var väldigt mäktig men riktigt god så väl värd att göra. Det är Mia Öhrn som ligger bakom receptet, henne har vi att tacka för mycket! Lätt att göra var den också, det krävdes inte ens en ugn.

Botten:
250 g mandelmassa

Fyllning:
125 g smör
3 dl vispgrädde
250 g mörk blockchoklad
250 g ljus blockchoklad
2 msk rom

1. Kavla mandelmassan mellan plastfolie så stor att den täcker botten på en form som är ca 21 cm i diameter, med löstagbar kant. Tryck fast mandelmassan i botten. Den behöver inte täcka kanterna.

2. Smält smöret på svag värme och tillsätt grädden när smöret är nästintill smält. Låt koka upp och lyft kastrullen från värmen.

3. Bryt ner chokladen i gräddblandningen och låt den smälta. Rör om så att det blir en jämn smet, och tillsätt därefter rommen.

4. Häll smeten i formen och kyl minst fyra timmar före servering.

4 kommentarer:

  1. Så vacker och säkert väldigt god!!

    SvaraRadera
  2. Vad underbart att finna denna, skulle baka den men min kokbok är nerpackad och trots att jag letade igenom 15 banankartonger lyckades jag inte hitta den. Så superbra att du lagt ut receptet, för denna kaka är verkligen sååå god, och dessutom känns den lite lyxig att bjuda på.

    SvaraRadera
  3. Glad att jag har glatt någon!

    SvaraRadera