Matbloggstoppen

lördag 29 oktober 2011

Naan



På www.receptfavoriter.se hittade jag ett jättebra recept på naan. Jag tycker att naan är helt nödvändigt för en god indiskt måltid. Trots att maten är jättegod är det liksom tillbehören som gör det där lilla extra! Ska baka en stor sats nästa gång och frysa ner. Det blev inte så många av detta recept, åtta stycken bara.

  • 1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 tsk honung eller socker
  • 1 ägg
  • Att garnera det nybakta naanbrödet med: smält smör och pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja

  1. Blanda torrjäst med fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken och rör ut i fingervarmt vatten.
  2. Tillsätt nästan allt mjöl, salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. lite extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
  3. Låt degen till naanbröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).
  4. Stjälp upp degen till naanbröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
  5. Värm en stekpanna på max värme eller sätt på ugnen på 250 grader.
  6. Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
  7. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naanbröden om du gräddar i stekpanna.
  8. Baka naan-bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpannan.
  9. Gräddar du naanbröden i ugn så lägg fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper). Värm bakplåtar och för över dem med hjälp av bakplåtspappret och grädda naanbröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.
  10. Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.
  11. Vid servering så kan du pensla naan-bröden med smält smör samt strö över lite salt - gärna gourmesalt - flingsalt.. Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaanbröd. Vidare kan man strö över rostade sesamfrön över naanbröden samt hackade örter som persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar