Matbloggstoppen

lördag 22 oktober 2011

Ostbröd



Jättegott bröd! Min mamma bakade ostbröd när vi var små, men hon hade riven ost som fyllning som typ i en bulle. I detta var osten i smeten. Trodde inte att det skulle ge så mycket smak som det gjorde. Toppen till soppa! Receptet är taget ur boken "Vår bakbok". Vet inte hur många gånger jag har lånat den från biblioteket, jag skulle så gärna vilja äga ett exemplar men den går inte att få tag i...

2 msk olja
5 dl vatten eller mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
100 g lagrad ost
14 dl rågsikt

1. Värm degspadet till 37 grader.
2. Smula sönder jästen. Rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, olja, salt, ost och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
3. Jäst övertäck i 30 minuter.
4. Tag upp degen på bakbord och knåda lätt. Dela i 20 bitar som formas till bullar. Lägg på plåt klädda med bakplåtspapper.
5. Jäs i 30 minuter.
6. Grädda i 225 grader i 10 minuter.

2 kommentarer: